• Uitstekende kwaliteit
 • Voordelig
 • Eigen productie
 • Persoonlijk
 • Home
 • Informatie
 • Vaktermen

Vaktermen

Certified PDF

Het document formaat van Adobe voor digitale aanlevering van drukgerede bestanden naar drukkerijen.

Aflopende bedrukking

Men spreekt van aflopende bedrukking wanneer vlakken, foto’s of lijnen de buitenrand van het drukwerk raken.

PMS

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is het universele gestandaardiseerde systeem om kleuren te benoemen en te mengen in de Grafische Industrie. De samenstelling en uiteindelijke kleur van PMS kleuren wordt vooraf bepaald, ze worden ook vooraf gemaakt. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde full color (CMYK) kleuren. Dit is wel gestandaardiseerd (ISO gecertificeerd drukken), maar wordt uiteindelijk voor een groot deel bepaald op de drukpers. De full color (CMYK) kleuren zijn tevens in grote mate te manipuleren in de voorbereiding. Dit dan ook weer in tegenstelling tot de PMS kleuren.

FC (CMYK)

FC (CMYK) staat voor Full-Color. De C is Cyaan (blauw), M is Magenta (rood), Y is Yellow (geel) en K is Key (Zwart). In wezen zorgt zwart voor met name diepte in de afbeelding, maakt het beeld dus eigenlijk compleet / af, vandaar Key. Veel kleuren kun je nabootsen met (FC) CMYK. Ondanks ISO gecertificeerd drukken is er altijd een afwijking, en per bedrijf kan er een aangepast profiel zijn. Daarbij ontkomt u bij het drukken niet aan beïnvloeding door papiersoort, teveel / te weinig inktafname, teveel / te weinig vocht, of schommelingen in het proces. Bij de wijze van produceren bij het zogenaamde “internetdrukken” is er ook nog eens extra invloed door de samenstelling van het drukvel.

Opmaakprogramma

Opmaakprogramma’s hebben veelal hun eigen bestandsformaat. Het is afgestemd op de functies en mogelijkheden van het programma. Niet elk formaat is geschikt voor uw drukwerk. U gaat voor niets minder dan een top resultaat? Dan raden wij u aan om uw bestand op te maken in Adobe Indesign, Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Programma’s zoals Word en Publisher kunnen wel, maar zijn niet echt gemaakt voor het maken van drukbestanden en leveren niet altijd de kwaliteit die u verdient.

Type bestanden

Wij drukken uw bestanden graag. Maar om latere teleurstellingen te voorkomen dient u de bestanden aan te leveren als (extensie) als jpg of pdf. Dit zijn zogenaamde gesloten bestanden en worden niet beïnvloed door het output station. Bestanden met de extensie .doc (Word), .ppt (PowerPoint), .pub (Publisher), .qxd QuarkXpress), .psd (Photoshop), .ai (Illustrator), .indd (IndeSign), .cdr (CorelDraw), .cpt (Photopaint) of .bmp Paint) zijn zogenaamde open bestanden en kunnen problemen veroorzaken doordat ze beïnvloed worden door het outputstation.

Papiersoorten

We hebben natuurlijk voor diegenen die vaker drukwerk bestellen onze handige papiermonstercollectie, maar hebt u incidenteel drukwerk nodig en u ziet de benamingen van de papiersoorten dan kunnen we ons voorstellen dat het best lastig is om te begrijpen wat de verschillen zijn. De meestgebruikte papiersoorten staan hieronder uitgelegd.

 1. Gesatineerd:
  Papier met een gladde, glanzende oppervlakte.

 2. Half-mat:
  Gestreken papier dat tussen mat en glanzend inzit.

 3. Mat:
  Gestreken papier wat niet glanst.

 4. Lasergeschikt:
  Papier geschikt voor een laserprinter.

 5. Biotop:
  Gestreken papiersoort in naturel/créme kleur.

 6. Houtvrij offset (HVO):
  Ongestreken papier en niet geschikt voor een laserprinter.

Contact

053 - 432 91 32053 - 432 91 32

vandedrukkerij.nl
p/a Hexelerbos 5
7543 GS Enschede
info@vandedrukkerij.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief