Papierformaten
Verschillende formaten papier...
Binnen de grafische industrie kennen we veel papierformaten waaruit je kunt kiezen. De term een A4tje kennen de meesten wel. Maar waar zijn de andere formaten allemaal goed voor en wat is de onderlinge relatie. Bij het bestellen van drukwerk is de keuze van een papierformaat van groot belang. Dit geld in wezen al voor de keuze van de vormgeving. Het kiezen van een papierformaat gebeurt dus al in een heel vroeg stadium.
Een juiste keuze van je papierformaat is dus erg belangrijk. We helpen je daar graag bij. Heb je al bepaald welk papierformaat voor jouw drukwerk geschikt is? Dan vindt je hier ook de exacte afmetingen voor het opmaken van je bestanden. Op het overzicht hier links zie je de meest voorkomende papierformaten verzameld. Erg handig!
We beginnen met de standaard A-formaat serie. Het bekende standaard A4 formaat bestond al in de 18de eeuw. De Duitse wetenschapper Georg Christoph Lichtenberg ontdekte toen dat een beeldverhouding van 1:2 ideaal was voor papierformaten. Deze formule klinkt misschien ingewikkeld maar papier met de 1:2 verhouding houdt eigenlijk dezelfde verhoudingen als u het papier in de breedte dubbelvouwt. Of het papier wordt een keer vergroot. Dit idee werd begin 20e eeuw in Duitsland uitgewerkt tot een compleet systeem met verschillende formaten. De naam voor de standaard is DIN 476.
Het systeem begint met een A0 formaat, dit is een vel papier met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Voor elke keer dat u het vel in de breedte dubbelvouwt of door de helft knipt, verhoogt het cijfer achter de A: A1, A2, en verder.
Afwijkende formaten
Zoals gezegd bestaan naast het A papierformaat ook nog een B/C/D en E formatenserie. Want soms is een A formaat te groot of het volgende formaat in de A serie net te klein vandaar dat er andere series zijn bedacht. De B formaatserie heeft een ander uitgangspunt dan de A formaatserie. Bij de B formaatserie is het korte zijde 1 meter, dit betekend dus dat de B formaatserie groter is dan de A formaatserie.
De C en E formaten worden veel voor enveloppen gebruikt. Dit is gedaan zodat er 1 of meer A formaten in de envelop passen.